Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

10 Temmuz 2014 Perşembe

Tesirsiz Parçalar 289.

289.

Freud, insan bir yere özellikle bakmıyorsa muhakkak o bakmadığı şeyi düşünüyordur gibi bir şey söylüyor. Umurumda değil dediğimiz şeyler en çok umursadıklarımız galiba..

Klasik Mantığın evrensel bir kuralı vardır. Bir şeyin olumsuzunun olumsuzu o şeyi olumlar. Şeylere şiddet katmak için kullanılan her türlü pekiştireç de olumsuzu olumluyor olabilir bu durumda. Biri sana senden nefret ediyorum derse nefret ediyordur. Çok nefret ediyorum derse bir düşünmek lazım. Ama çok çok nefret ediyorum diyorsa eğer, etmiyordur abi. O zaman kesin seviyordur ama seninle ilgili başka bir derdi de olduğu için böyle söyleyebiliyordur..

Foucault, Kelimeler Ve Şeyler kitabında dilin gelişimiyle insan ırkının mutsuzluğu arasında paralellik olduğunu iddia eder. Ona göre başta çok az kelimeyle iletişen insanlar son derece mutluydu, kendilerini ifade edecek daha çok kelime buldukça mutsuzlukları da aynı oranda arttı. Süper tespit valla aferin bizim kele..

1 yorum:

  1. Cok dikkat cekici birini gordugumde ters yone bakarim,ters yonde cam ayna yansima...sonra ters yonun tersine hep ayni yere bakmaktan sıkılmışcasina bakatim ve dikkati cekeni gormus olurum.
    Olumsuzun olumsuzu olumlarsa,keli olumlamak icin az kelime bilmek gerekir,belki de kelimeleri bilmemek,mutluluk yada olumlamayi.,,

    YanıtlaSil